Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ "ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ"...!!!

Λυπάμαι, φίλοι συγχωριανοί, αλλά είναι η στυγνή αλήθεια!!!
Τα σκουπίδια θα μας καλωσορίσουν στο χωριό μας για το Πάσχα! Πριν ακόμη μπούμε στο χωριό, λίγο πριν την πινακίδα «Γαρδίκι», λίγο δεξιά αν κοιτάξετε, προς το «μπασκετ» και τη δεξαμενή, σωροί σκουπίδια μας θυμίζουν την καφρίλα μας!!! Συγνώμη για τη γλώσσα μου, αλλά είμαι αγανακτισμένη από την παντελή αδιαφορία και ασυνειδησία που, τελικά, μας διακατέχει… Νοιώθω ντροπή για την κατάντια….!!!!
Το ΣΚ 28/03 τα φωτογράφισα κιόλας, δια του λόγου το αληθές!!!

Ένα «Μπράβο» στο Γιάννη Ανανωστόπουλο που στην εφημερίδα μας «Τα Γαρδικιώτικα Νέα», πήρε την πρωτοβουλία και εδώ και 3-4 φύλλα μας παρακινεί «να
πάρουμε σοβαρά επιτέλους το θέμα του περιβάλλοντος του χωριού μας και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να το κρατήσουμε καθαρό»! ΜΠΡΑΒΟ! ….αλλά…
Πρόεδρε έχω μερικές ενστάσεις:

1. ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΤΟ «ΜΟΤΟ» ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ! ΓΙΑΤΙ;;;;

2. Γιατί ως Πρόεδρος του Συλλόγου, δεν κάνεις κάτι πιο «ενεργό» και αξιόλογο που «να πιάσει τόπο» εκτός από τη μικρή αυτή «παθητική» αναφορά στην εφημερίδα μας; Θέλεις προτάσεις; Έχω!
Πρόταση 1η:
Ως Αρχηγός Συστήματος Προσκόπων, (επί εξαετίας και μάλιστα σε αμιγώς ανδρικό Σύστημα) πολλάκις οργάνωσα και έλαβα μέρος σε δράσεις «υπηρεσίας». Τι είναι αυτό; Πηγαίναμε ένα 2ήμερο-3ήμερο εκδρομή με την Ομάδα των Προσκόπων, σε «γερασμένα» χωριά, χωρίς νέους μόνιμους κατοίκους, εγκαταλελειμμένα και ξεχασμένα από το κράτος και τις δημαρχονομαρχίες (κάτι μου θυμίζει αυτό), όπου μόνοι τους προσπαθούσαν για την ΕΠΙΒΙΩΣΗ του οι κάτοικοί του και προσφέραμε ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.
Θα μου πεις οι Γαρδικιώτες δεν είναι Πρόσκοποι! Μπορεί. Μιλάμε όμως για το χωριό ΜΑΣ. Θα μπορούσες με το Σύλλογο και σε συνεργασία με τους νέους του χωριού μας, που ενδιαφέρονται ακόμη, να καλέσεις, μέσω της εφημερίδος, ένα ΣΚ που ούτως ή άλλως θα έχει κόσμο το χωριό (ας πούμε του Αγίου Πνεύματος ή λίγο πριν τον 15Αύγουστο) σε συγκεκριμένη ημερομηνία, να μαζευτούμε ΟΛΟΙ και να καθαρίσουμε το χωριό (το χωριό όχι και τα ρέματα!). Κουραστική δουλειά, αλλά αν συντονιστεί σωστά και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς θα έχει αποτέλεσμα και …κέρδος ότι κοπιάσαμε μεν, αλλά τα καταφέραμε!!!! Μεγάλη υπόθεση ο εθελοντισμός!!!! Με τους Προσκόπους ασβεστώναμε κιόλας τις πλατείες και τις εκκλησιές.
Δε θα υπάρξει, λες, συμμετοχή; Ο εθελοντισμός πέθανε; Πολύ καλά, πάμε στην
Πρόταση 2η:
Εκτός από το να αναλώνονται χρήματα, από τις συνδρομές μας στο Σύλλογο, για περιβαλλοντολογικές μελέτες από ΙΔΙΩΤΕΣ και τις προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας για τη ΜΗ εγκατάσταση των ανεμογεννητριών – «ΦΘΙΩΤΙΚΟ ΒΗΜΑ» - (που ξανασκεφτείτε το, είναι έργο ζωής και ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ για το χωριό), στείλε ως Σύλλογος μια ωραιότατη επιστολή προς τον κύριο Δήμαρχο:
Το Γαρδίκι, όπως και όλα τα χωριά πληρώνουν δημοτικά τέλη. Αυτά είναι ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ. Τι θα πει αυτό; Εμείς πληρώνουμε και ο Δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να μας τα ανταποδώσει σε εργασίες και δη σε καθαριότητα. Ας μην πιάσουμε το θέμα της ανακύκλωσης που στη Μακρακώμη ήδη υπάρχει, αλλά ο Δήμος Σπερχειάδος ακόμη «αγρόν αγοράζει». Ας πούμε για τα απλά σκουπίδια. ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ πετάνε τα σκουπίδια τους όπου να’ ναι. Όμως πληρώνουμε. Ο δήμαρχος είναι υποχρεωμένος για την αποκομιδή τους. Δεν κατάλαβα γιατί πληρώνουμε το ΙΔΙΟ όσο και η Σπερχειάδα που έχει κάθε μέρα σκουπιδιάρα, όταν στο Γαρδίκι η σκουπιδιάρα έρχεται (επί 11 μήνες το χρόνο)1 μόνο φορά το μήνα!!!!! Και που πήγαν τα 31.000€ που διέθεσε για τον καθαρισμό των ρεμάτων ο Δήμαρχος; Αυτά νομίζω πρέπει να λέγονται, να τα ακούνε όλοι, αυτό θα πει δημοκρατία! Και μη μου πεις Πρόεδρε ότι τα ρέματα στου Αρβανίτη τη βρύση (17χλμ. από το χωριό), στη γέφυρα που πάμε για τον Πλάτανο (Στάγια), προς τον Άγιο Θεόδωρο, και από την «Τσούμα» μέχρι το ποτάμι έχουν καθαρίσει (!) ποιος παρέλαβε το έργο; μόνο μια απλή δήλωση του Προέδρου έχουμε για το γεγονός!!! Τα είδε κανείς; Ελέγχθηκε το έργο της δημαρχίας από κανέναν; Και μέσα στο χωριό; Εννοώ μέσα στην ακτίνα των 20χλμ και όχι περιφερειακά όπου κανείς δεν πάει πια… Και το Μαγγάνι, και η διασταύρωση του χωριού που πάει προς Παλαιοχώρι, και μετά το γήπεδο στη Ράχη έως τη βρύση (δωρεά Τσατσά) ο τόπος ΠΑΝΤΟΥ βρίθει από σκουπίδια. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΒΡΥΣΗ (Τσατσά) ΠΟΥ ΠΙΝΟΥΜΕ ΝΕΡΟ!!!! Αν αυτό δεν είναι καφρίλα (επιμένω) τότε τι είναι;
Κάθε 15 που ανεβαίνω στο Γαρδίκι το ίδιο θέαμα συναντώ, ειδικά το χειμώνα και μέχρις ότου τα δέντρα δεν τα κρύβουν ακόμη: ΜΠΑΖΑ, ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΑΣΧΗΜΙΑ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ!!!! Πότε αλήθεια θα καθαριστούν πραγματικά; Και γιατί, ως Σύλλογος δεν κάνεις απλά μια επιστολή να ζητάς τον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΓΑΡΔΙΚΙΟΥ, και ΟΧΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΑ 20χλμ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΕΡΓΟ!!!!! Πληρωμένα είναι… Πότε θα μας ανταποδοθούν αυτά; Πάλι «τσέπες» γεμίζουμε και δεν μαχόμαστε για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ του χωριού μας… Και αφού καθαριστούν τα πάντα, ας βάλουμε και καμιά πινακίδα «μην πετάτε σκουπίδια εδώ»…!!!! Και ας προσπαθήσουμε ΟΛΟΙ να διατηρήσουμε την καθαριότητα…!!!


3. (συνέχεια ενστάσεων)
Σε ψηφίσαμε, είσαι Πρόεδρος του Συλλόγου. Βροντοφώναξέ το. Είμαστε βρωμιάρηδες!!!! Παρακίνησε ΟΛΟΥΣ να μην πετάνε τα σκουπίδια τους όπου τους βολεύει… Είναι ίσως λίγα μέτρα παρακάτω ο κάδος, αλλά και αυτή η τόσο παινεμένη φύση του χωριού μας τι φταίει να πληρώνει την ΤΕΜΠΕΛΙΑ και το ΔΕ ΒΑΡΙΕΣΑΙ του κάθε Γαρδικιώτη ή επισκέπτη… Ας μάθουμε και τα παιδιά μας να μην πετάνε στο δρόμο του χωριού τα σακουλάκια από τα πατατάκια, ή τα χαρτιά της τσίχλας ή του παγωτού ή ακόμη και οι μεγαλύτεροι ας προσπαθήσουμε να μην πετάμε ό,τι νάναι στους δρόμους και τα ρέματα του χωριού μας, ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΔΟΥΣ…..!!!!!!!!
Και όπου δεν έχουμε ας βάλουμε… ας ζητήσουμε από το Δήμο να μας χορηγήσει (ήδη, πολλάκις, προπληρωμένους τους έχουμε) ή ας τους αγοράσουμε μόνοι μας αντί να ξοδεύουμε τα χρήματα των συνδρομών των γαρδικιωτών σε «χαμένες υποθέσεις» απλά για να δείξουμε ότι «μαχόμαστε»…
ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!!! Μόνοι μας βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας…. Και δε μας αρέσει το θέαμα, και υγειονομικούς κινδύνους εγκυμονεί (θα καλοκαιριάσει και καραδοκούν δυσοσμίες και επιδημίες) και εν πάση περιπτώσει τι σόι πολιτισμό υποτίθεται ότι έχουμε;
Μήπως ήρθε η ώρα να τον δείξουμε και να μην μας αποκαλούν «βλάχους»;;;;!!!!!! Εκτός κι αν μόνο η ιδέα της παρουσίας των ανεμογεννητριών (σε πολύ μακρινή απόσταση) μας ενοχλεί (τέτοια αισθητική άποψη το Γαρδίκι!) και στην πραγματική ασχήμια, που είναι και επικίνδυνη για την υγεία μας και μας μειώνει ως ανθρώπινα όντα, απλά εθελοτυφλούμε… τότε είμαστε απλά άξιοι της μοίρας μας.

Αυτά και… Επειδή, δυστυχώς, δε θα τα πούμε από κοντά το Πάσχα, για οικογενειακούς λόγους…
…..ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ, ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ… ΠΟΛΛΗ ΑΓΑΠΗ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ!!!!!

Φιλικά,
maniata

Δεν υπάρχουν σχόλια: